• Luci

Tajemství našich produktů

Mnoho lidí pěje chválu na naše zeleninové krekry. Že prej jsou takový jiný, oproti těm křupavým, mnohdy suchým a ne moc výrazným krekrům jiných raw food tvůrců. Že prej chutnají i zarytým chlebomilcům. A co teprv naše kadeřávkové chipsy... plné hrsti baští i odpůrci všeho zeleného. Jak na ně?


Zeleninové krekry

Jak na to?

tentokrát stručně, rychle, bez emocí, bez citu


400g zlatý len na jemno + 400g slunečnice na hrubší mouku

(mixovat zvlášť v suchém mixéru, poté dát do společné mísy)


dále v mixéru na kaši:

300g mrkve

150g cukety

100g papriky

100g sušených rajčat

100g cibule

150g jablka

hrnek vody

2PL oleje

koření (vše ČL):

5xsůl

3xoregáno

3xmajoránka

3xsušený česnek

1xkmín

ne, není to hodně, máme to mnohokrát vyzkoušeno


→ smícháme se semínkovou moukou (doporučujeme růčo) a sušíme na pečícím papíře alespoň 13 hodin v cca 5mm vrstvě

TIP: v průběhu je můžete sloupnout z pečícího papíru a zkrátit tak dobu sušení

Uvedené množství vyjde na cca 1,1 kg hotových krekrů, které vydrží až půl roku v dobře uzavřené nádobě - vsadím se ale, že je sníte mnohem dřív!


Tyhle krekry milujeme a semínka tak berem ve velkém ze Světa plodů - to není nějaká cizí říše, ale skvělý velkoobchod s oříšky, semínky, sušenými plody.

Prodejnu mají navíc i v Olomouci, tak neplať poštovný a vyzvedni si balíček tam!


Kadeřávkové chipsy

rozšmelcovat na kaši následující:

700g čerstvých rajčat

300g slunečnicových semínek

280g cibule

150g červené papriky

3PL lahůdkového droždí

sůl dle chuti

2PL oblíbeného oleje

šťáva z půlky citrónu


výše uvedené je marináda, ve které řádně vymácháme každý list kadeřávku - vyjde cca na jednu přepravku - to je ale blbá míra co? no, když ti zůstane, je to supr pomazánka, tak si k ní nakrájej zeleninku a sbašti na véču :)


Listy pak dáme na plát a sušíme cca 14 hodin. Co nejdříve po dosušení je potřeba chipsy uložit do uzavřené nádoby, jsou totiž náchylné k nechtěnému znovu-zvlhnutí.


A kde bereme kadeřávek? no přece Ze-Za-Hrátky!

Milujeme to tam.

Chodíme tam kopat, sázet, plevat, zalévat, sklízet, baštit.


a teď už mlsej u telky

v parku

v kině

po fitku

na horách

v lese

v bazéně

na grilovačce

v kostele

v posteli

po večeři

na oběd

jen tak

k omáčce


Kokosenky




Proč je na obrázku kokosový mlíko? No protože když si ho vyrobíš, pak ti zůstane drť a tu je škoda vyhodit... radši si z ní vyrob kokosový sušenky!


Recept na mléko ZDE



Recept je sepsán pro různé typy kokoso-milců.

Vždy pracujeme v poměru

1 banán

1 hruška

6 datlí

PL lžíce sladidla (agáve či jiný oblíbený sirup nebo kokosový cukr)

hrst rozinek

a 25g mouky ze lněných semínek


na drť z 1 hnědého kokosu (po výrobě mléka)

případně 100g sušeného kokosu

nebo 100g mandlové drtě, opět po výrobě mléka

Nejdříve umixujeme len na mouku v suchém mixéru, dáme do mísy. Ovoce dle chuti osladíme a umixujeme na kaši, kterou pak přidáme ke lnu a kokosovému či mandlovému základu. Přidáme rozinky (sušené brusinky, meruňky, švestky,...), důkladně promícháme a naneseme na pečící papír nebo sušící plát do cca 1cm vrstvy. Sušíme asi 14 hodin. Při použití sušeného kokosu se doba sušení zkracuje cca na 10h.

TIP: První 2h můžete teplotu nastavit na 60°C - suroviny ještě obsahují dost vody a proto se nad 42°C stejně nezahřejou a nejdříve se bude vypařovat voda. Poté je potřeba sušičku přenastavit na 42°C a dosušit cca v rámci 10h.


A to je pro dnešek vše.

Napiš nám zkušenosti, tipy, triky, námitky.

Budem se těšit!

62 zobrazení
  • Facebook - Bílý kruh
  • Instagram - Bílý kruh
  • YouTube - Bílý kruh

"Když něco chceš, celý vesmír se spojí, abys toho dosáhl."

Alchymista, Paulo Coelho

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now