• Luci

Snídaně pro divochy aneb využívej naplno darů přírody

Ani nevíme, jak se to stalo, ale léto je prostě v plném proudu - stejně jako festivaly, na které tým Živé Zahrádky začal letos intenzivně jezdit. A tak sice občas k PC sednem, ale na "každochvilkové" receptové inspirace to není. Na to budeme mít dost času na Bali... no, to předbíhám... :P


Ráno jsme vyjeli kousek z centra, směrem k Hejčínské inline stezce a nasbírali hromady třešní. Boso přímo ze stromu, daleko od hlavní cesty, za svitu sluníčka, vůně léta a zpěvu ptáků. A říkali jsme si, jaká je škoda, že ty obsypané třešňové stromy nikdo neobírá.. ať už proto, že některé jsou blízko cest, tak proto, že si lidé nenajdou čas. Přitom jsou zdarma, v té nejlepší kvalitě, dozráté na slunci a čerstvém vzduchu. Jojo, dříve to prostě bývalo jiné, když si vozka při dlouhé cestě jen tak zastavil koně a u stromu se naobědval. Pořád se ale můžeme do přírody vydat a nasbírat si nejenom třešně, ale také divoké bylinky.

Pod pojmem divoké bylinky si každý z nás vybaví něco úplně jiného. Nemusíte se však děsit a

vzpomínat na dobu upalování čarodějnic. Divoké bylinky je vlastně ten „zelený plevel“, který roste všude kolem a tak nějak se s dnešní dovozovou zemědělskou politikou pozapomnělo na jeho super schopnosti. Vyvážíme, dovážíme a plevelu si teda moc nevážíme.


Pampeliška, kopřiva, jitrocel – téměř všichni s jistotou víme, jak tyto rostlinky vypadají. Proč si je tedy místo kupovaného salátu nezařadit do jídelníčku? Většinou jsou všudypřítomné, krásně zelené, plné života a hlavně – zadarmo pro nás všechny k dispozici :) Bršlice kozí noha roste snad naprosto všude, svízel přítula, kokoška pastuší tobolka, ptačinec nebo třeba hluchavka. Nápovědu o vzhledu či účincích dnes můžete hledat nejen v herbáři, ale také na webu nebo v chytrých aplikacích našich chytrých telefonů.

My naprosto milujeme ranní snídani ozdobenou sedmikráskami nebo to výrazně zelené smoothie, které teda jako žabinec rozhodně nechutná! :)

P.S.: sbírejte co nejdál od cest a hnojených polí, s dobrou náladou a nejenom za úplňku


Zde pak jednoduchý recepis:

Rozmixuj: 1 banán, 1 pomeranč, 1 hrušku, 1 jablko, 7 datlí, plnou hrst divokých bylin, 150 ml vody nebo rostlinného mléka, kapku kvalitního oleje, který ti pomůže chlorofyl vstřebat


ovoce libovolně sezónně vyměňuj a experimentuj :)


můžeš přidat i naklíčenou pohanku (nebo min. na 20min namočenou)


TIP: My si občas zelené odšťavníme a pak až mixujeme s ovocem - je to pak malinko vstřebatelnější

MŇAM!

0 zobrazení
  • Facebook - Bílý kruh
  • Instagram - Bílý kruh
  • YouTube - Bílý kruh

"Když něco chceš, celý vesmír se spojí, abys toho dosáhl."

Alchymista, Paulo Coelho

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now