- Honza
Vdoláčky

Kdo by neznal, klasické české vdolky, frgály, koláčky...
Vyhlášené speciality z pecí našich babiček, které nás již od pradávna rozmazlují jejich výbornou chutí a dodávají našim tvářím zaoblený, buclatý tvar.
No se mnou však neladí pár věcí, z těchto historických poznatků. Jednou z nich je, že tyto babičky pomalu vymírají a druhou, že kynuté těsto není zrovna výživovým hitem, které naše tělo vystřelí do Vesmíru.
Snad někde ve vzpomínce vyslechl jsem hlas svůj a touhu po koláčcích v sobě obnovil. Receptu nebylo dlouho na zbit a vznikly z toho Vdoláčky. Jak již tento název napoví. Jedná se o spojení slov vdolek a koláček. Protože obsahují kouzlo každého z nich.
Psaní bylo dost jdeme tvořit
Na 8 Vdoláčků budeš potřebovat
200 g zlatého lněného semínka
250 g jablek
200 g sušeného ovoce (jakou příchuť budeš chtít cítit ? )
4 PL agáve sirupu (nebo sladidla, které preferuješ)
Nejprve si vytvoříme těsto.
Len rozmixuj na mouku, jablka buďto nakrouhej a nebo promixuj na menší kousky. Obě směsi potom spoj a přidej 2 PL sladidla. Uhňácej z nich těsto a vytvaruj do podoby koláčků, doporučuji o hmotnosti 40 g.
Nyní je čas na marmeládu.
Do mixéru šupni sušené ovoce a přidej 100 ml vody, 2 pl sladidla a rozmixuj do hrubší konzistence.
Jdeme do finále
Nakonec nanes vrstvu marmelády na koláček. Pokud máš smysl pro detail, a nebo máš rád/a estetiku, můžeš přidat mandličku, goji, pohanku... Cokoliv na ozdobení, cokoliv co udělá tvůj Vdoláček krásným. Sušičku zapni na 7 hodin při teplotě 45 stupňů celsia.

Vdoláčky jsou zcela báječné k
čaji
ke kafíčku
horké čokoládě
snídani
pohoštění
nabídkutí
návštěvě
radosti
vycházce do přírody
doplnění vitamínů
vyvážené stravě
zakousnutí
rozkousnutí
snězení
hladu
jen tak
Těsto na tyto Vdoláčky je zcela báječné na zkoušení i jiných receptů. My z něj dělali třeba beránka plněného čokoládovým krémem. Báječné jsou třeba s makovým krémem, povidli s meruňkami. Můžete se těšit i na recepty, kde použijeme sůl. Tudíž budou recepty i na slaná jídla s lněným základem, výborná je třeba pizza. Nuž hurá k činu a hlavně se u výroby příjemně radujte :)