• Luci

Raw food je cool, aneb syrová pizza není omyl!

Kdo to kdy slyšel, aby pojídání rostlin bylo cool?

To, že si dáš k snídani jablko a k tomu banán s rozinkami, které máš v poličce už snad 5 let, nemůže být přece cool. A co když je léto a chci vyrazit s partou lidí k vodě a tam si ugrilovat pořádnou baštu… jak to udělám, když jediná surovina, kterou doma mám, je mrkev? A co teprve zmrzlina, palačinky, dorty, muffiny?! Jak si to asi připravím, když budu používat jen kokos, možná kešu a vlastně to stejně nemůžu strčit do trouby? No a samozřejmě jsem aktivní člověk, který pracuje od rána do večera a ještě si jde rád večer zaběhat. K tomu všemu potřebuji energii a bílkoviny. Jen vyvážená komplexní strava mi totiž dodává do těla všechno co potřebuji, však mě to tak naučili lidi, kteří jsou kolem mě…


Znáte to… předsudky a obavy ze změny nás dostávají mimo naši komfortní zónu. Možná jste i Vy sami někdy byli v pozici dotazovaného a s těmito otázkami ohledně změny stravování se osobně setkali. Ať už od druhého člověka, nebo od své vlastní mysli. Je naprosto v pořádku klást si otázky. Jen díky nim můžeme v životě růst a dělat další kroky správným směrem.

Takže se ptejte, zajímejte se, studujte, ale hlavně… neztotožňujte se s těmito otázkami.

Tyto strachy nemusíte přijmout za své a nechat se jimi ovlivnit. Zkuste své myšlenky poslouchat, z nadhledu se na ně podívat a pak se vědomě rozhodnout, zda s nimi souhlasíte, či nikoliv. A poté udělejte ten potřebný krok dalším směrem, nezůstávejte v životě na jednom místě. Život je totiž pohyb.


Jedním s těchto kroků může být například odhození veškerých předsudků a zařazení syrové rostlinné stravy do života. Můžete si tak obohatit jídelníček o nečekané chutě, barvy a kreace, které jste ani netušili, že existují. Pocítíte nárůst energie a dodáte tělu tolik potřebné a čerstvé živiny, po kterých již dlouhá léta možná marně prahne.


A co se týče obav z přípravy jídel… jíst ovoce a zeleninu již dávno není nuda. Dnešní doba díky svým technologiím nabízí nádherné možnosti jak s rostlinnými surovinami pracovat. Na snídani můžete vyzkoušet pestrou škálu Smoothies – jedná se o rozmixované ovoce či zeleninu, doplněné například o proteinový prášek, pokud se věnujete cvičení, nebo o nepražené kakao, když máte rádi čokoládu. Přidáte-li avokádo, datle a banán, vznikne Vám krásně krémová nutela bez škodlivého bílého cukru a umělotin. Časem si můžete vyběhnout do přírody pro divoké bylinky a dodat si tak extra dávku přírody. A co takhle si vychutnat trochu exotiky a do smoothie si přidat třeba mango?


Všichni známe snídaňové kaše. Proč si však

kupovat drahé, často výživově a vizuálně

nezajímavé směsi z obchodu, když si kaši můžete během pár minut připravit doma? Základem nechť je domácí rostlinné mléko – makové, kokosové, z kešu oříšků, mandlové, pohankové, lískooříškové – ten seznam snad nebere konec! Kam se hrabe „mléko“ kravské, které již v dnešní zrychlené průmyslové době není dávno takové, jaké bývalo. K základu pak nastrouhej třeba jablíčko, hrušku, přidej rozinky a skořici a máš báječnou chuť čerstvého štrůdlu.




A co třeba džus? Máš rád tu sladkou vodu z barevné krabičky? O tomhle chemickém koktejlu řeč nebude.. ale třeba UGO bys znát mohl. Stoprocentně čerstvé ovoce a zelenina, tentokrát zbavená dužiny. Svěží, lehká, slaďoučká. To je 100% šťáva plná živin a bez přidané chemie. Za pár minut hotová, sbalená nejen na cesty.


Že si chcete u vody něco ugrilovat, dát si pořádný burger, popř. tortillu či snad pizzu? Tohle vše je i na rostlinné stravě samozřejmě možné. Stačí trocha kreativity, znalostí a hlavně – otevřená mysl! Místo masa přes noc marinuj zeleninové špízy a před párty je dej na chvíli do sušičky nebo trouby, kterou necháš ztlumenou na max. V teple se krásně stáhnou a zvýrazní chuť koření. Šťávička však zůstane uvnitř a všechny kamarády bestak překvapíš!


A co teprv až vytáhneš ty burgery… je libo steak z červené řepy a sušených rajčat? Nebo radši špenátové či kukuřičné, s BBQ omáčkou a domácí hořčicí? Prozatím jsme nepotkali člověka, který by nad těmito výtvory nežasnul. Stejně tak je tomu s pizzou. Tisíce variant, tisíce chutí.


Léto bez zmrzliny jako by neexistovalo. Jak by se Vám líbilo zmrzku třeba i snídat? My to děláme běžně! Žádná kila navíc se však neobjevují, jen čím dál více zajímavých variací a inovací. Nejzákladnější je s banánovým základem – prostě dáš přes noc zmrazit oloupané! A nejlépe i předkrájené banány a pak je rozšmelcuješ s dalším ovocem – voala, hotovo! Nepotřebuješ zmrzlinovač, speciální výcvik ani kuchařku. Jen svou vlastní představivost a často postačí i ruční mixér. Chceš-li něco slavnostnějšího, sáhni po kešu, využij kokosové máslo a vanilku. Přidej čokoládovou polevu a kousky kakaových bobů a žádnou jinou zmrzku již nebudeš chtít!


No jo… a teď ty společenské akce, rodinné oslavy... to všechno jsme si zažili a čím dál více si je užíváme J baví nás totiž sledovat nevěřícné pohledy a zodpovídat dotazy typu: „Jak jako že v tom není máslo ani cukr?“ „Jak to myslíš, že si to nepekla?“ „A je to určitě bezlepkové?“

Dorty jsou naší láskou.

Nemusíš být vystudovanou cukrářkou nebo kuchařem. Je to opět jen na tvé odvaze. Krustu můžeš vytvořit ze směsi oříšků, semínek, sušeného ovoce a chuť ozvláštnit vanilkou, citrónem či kakaem. Krém nechť chutná jako snickers tyčinka nebo tiRAWmisu. Miluješ pařížský dort se šlehačkou? Není problém! Dáš si ho čistě kokosový nebo třeba s goji či mladým ječmenem?

Takové dorty jsou pak nejen výborné, krásné a voňavé, ale také přirozeně bezlepkové, bez laktózy a pouze s přírodními cukry.

Nemusíte se ani starat o množství živin či nedostatek vitamínů. Čím více budete do tohoto kouzla stravování pronikat, tím více vás bude bavit a naplňovat. Rozšíří se spektrum používaných surovin a s ním i rozmanitost vašich jídel. Lidé se vás budou neustále ptát: „A z čeho že je tohle vyrobené?“ Je pak radost se s nimi o tom bavit a popisovat jim, co jste do vašeho jídla všechno vtiskli :)

31 zobrazení
  • Facebook - Bílý kruh
  • Instagram - Bílý kruh
  • YouTube - Bílý kruh

"Když něco chceš, celý vesmír se spojí, abys toho dosáhl."

Alchymista, Paulo Coelho

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now