Slovem gastronomie lze vyjádřit široké spektrum zážitků, které jsou ve většině případů zaměřeny na požitek z jídla. Po světě chodí miliony lidí a každý z nich je originál. Jedinečná bytost, která má své sny, touhy, myšlenky a hlavně chuť a vztah k jídlu.
Téměř synonymem pro slovo gastronomie by dle nás mohl být také výraz „spokojeně nabaštěný host“
V současné době je na způsob stravování kladen čím dál tím větší důraz. Hosté s mlsnými jazýčky si dají práci s proklepnutím podniku, do kterého se chystají a tak shlédnou web, facebook, případně se poptají známých. Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že velká většina restaurací se jaksi zastavila v minulém století. Smažený sýr s hranolky a koupenou tatarskou omáčkou jako jediný vegetariánský pokrm či dokonce dětské jídlo je přístup opravdu zastaralý. V některých restauracích dokonce nepočítají rybu jako živočicha a fakt, že máslo je také živočišný produkt, některé kuchaře i v dnešní době překvapí.
Do mnoha restaurací již nechodíme, neb si nejlépe připravíme jídlo sami.
Abychom Vám mohli předat naše know-how, je třeba se přenést pár let dopředu. Bezpochyby existuje mnoho stravovacích směrů, které však spojuje jedno – touha po něčem neotřelém. Dalším společným prvkem je určité vymezení se a vystoupení z davu. Ať už výběrem surovin a jejich původu, tak kombinování potravin či jejich zpracováním.
Je zkrátka potřeba reagovat na změny stravovacích návyků a jít s dobou.
Mnoho podniků se již konečně vracejí zpět k jednoduchosti a přírodě. Využívají sezónní potraviny, spolupracují s lokálními farmáři nebo si zakládají vlastní zahrádky či malé farmy. Opět si začínají péct vlastní chléb či vyrábět domácí marmeládu. A za to jsme velmi vděční! Je však potřeba tohle vše posunout ještě o úroveň výše a upustit od živočišných produktů, jejichž konzumace přerostla pro tělo únosnou míru.
Uvědomujeme si, že přijmout něco nového a výrazně odlišného do zaběhlého podniku pro Vás může být nepředstavitelné, nebo přinejmenším těžké.
Najít vhodného a dostatečně zkušeného člověka, zajistit kuchařům a číšníkům externí vzdělávací program, zajistit dopravu, ubytování, poskytnout dovolenou a to vše skloubit s nepřetržitým provozem podniku,... to vše by Vás stálo spousty úsilí a také peněz. Toho jsme si plně vědomi, a proto jsme tady.
Výživě, péči o tělo a přípravě jídel se věnujeme přes 10 let.
V portfoliu máme mnoho zkušeností s různými styly, technikami i kurzy, kterými jsme sami prošli. Účastnili jsme se mnoha food festivalů s celorepublikovou pověstí, kde jsme prezentovali v té době ještě naprosto neznámé podoby jídel. Raw food, neboli syrová rostlinná strava, je nyní na vzestupu a dostává se do povědomí lidí kvantovými skoky. S tím se však pojí určitá nevzdělanost a jistá neprofesionalita jedinců, kteří z raw food dělají pouze business a nemají k němu osobní vztah. Vznikají tedy nezajímavé a nevyvážené pokrmy, které mnoho hostů od raw food odradí. Přitom rostlinná říše nabízí nepřeberné množství možností, chutí a vůní. Místo kravského mléka si postačí vybrat z obrovské škály rostlinných mlék nebo ještě lépe – mléka se naučit sami vyrábět a poskytnout tak hostům naprostou čerstvost. Opusťte klasické máslo a ponořte se do tajů rostlinných olejů. Olivový znají všichni, ale co třeba lněný, dýňový, makový či kmínový? Jsou našemu tělu známé, lokální a kromě skvělé chutě v sobě nesou také mnoho výživných hodnot.
Provoz restaurace jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži v centru Olomouce.
Dva roky jsme aktivně tvořili a seznamovali lidi s krásami rostlinné stravy. Setkávali jsme se s různými reakcemi a sami neuvěřitelně rostli. Nyní máme chuť a touhu předávat naše zkušenosti dále. Jsme si také dostatečně jistí, že to, co Vám chceme předat, má opravdovou hodnotu a stojí to za sdílení. Ta nejlepší možná péče o tělo je pro nás každodenní samozřejmostí.
Naše tělo je náš chrám a žádné náhradní v tomto světě již nedostaneme.
Rozhodnete-li se ponořit se s námi do spolutvorby, ušetříte si spousty starostí a zároveň povznesete svůj podnik do výšin. Přesunete se do kategorie podniků, kterým záleží nejen na spokojenosti, ale také na zdraví hostů. Lidí, odmítajících živočišné produkty je stále víc, ale nabídka pokulhává za poptávkou. Rozšířením svého menu můžete dohnat dnešní rozmlsanou dobu a uspokojit také býložravé hosty, kterým už zkrátka smažený sýr nestačí.
Risk je zisk, ale změna je život.
Tato investice se Vám však bude vracet v dlouhodobém měřítku ještě mnoho let. Tímto se dostáváme na začátek textu, kde jsme zmiňovali náročnost dnešního hosta. Ve spolupráci s námi budete dokonce o pár kroků před ním.